Home Κόσμος Άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αυστραλία, θα αναζητήσουν επίσης να...

Άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αυστραλία, θα αναζητήσουν επίσης να καταλάβουν ένα κομμάτι της αγοράς φυσικού αερίου της Κίνας.

49
0
SHARE

NΕΟ
ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Η ΔΙΑΚΟΠΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
Του Μιχαλη Χαριτακη
Διευθυντή του PRWTOSELIDO.COM(& https://www.facebook.com/Prwtoselido/)
Η ανησυχία έχει σκορπισει τον τρόμο στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις δεν αποκλείουν είτε ένα ντόμινο διακοπών ρεύματος και φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα ως προς την ενεργειακή επάρκεια, ίσως χρειαστεί, αν το ρωσικό αέριο λείψει για εβδομάδες, να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανίες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για το χειρότερο με ένα σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν έως και 6,5% στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαπραγματεύθηκαν 4,1% χαμηλότερα στις 9:05 π.μ..
Παραταυτα ένα τέτοιο σενάριο πλήρους διακοπής καθίσταται αδύνατο προς ώρας. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μια μεγάλη οικονομική κρίση για τη Ρωσία αν αναλογιστούμε τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μαζί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της τους τελευταίους μήνες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Οι χώρες, τελικά, δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς – παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα. Το συμφέρον της Ρωσίας είναι να εισπράττει έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς και η όποια μόχλευση μπορεί να κερδίσει έναντι χωρών κοντά στα σύνορά της. Από αυτή την άποψη, η Κίνα και η Ευρώπη δεν είναι τόσο διαφορετικές.
Από αυτή την οπτική γωνία, οι δύο αγωγοί Power of Siberia θα μπορούσαν να δώσουν στη Ρωσία έναν ρόλο στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας σχεδόν τόσο θεμελιώδη όσο εκείνος που διαθέτει τώρα για την Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, η Κίνα μόλις και μετά βίας αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το LNG να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο του εξωτερικού εμπορίου της πέρυσι, ενώ ο πρώτος ρωσοκινεζικός αγωγός εργαζόταν σε πλήρη δυναμικότητα. Μόλις ολοκληρωθούν, ωστόσο, οι δύο αγωγοί θα μεταφέρουν συνολικά 88 bcm, που ισοδυναμεί με το 44% ενός τομέα εισαγωγών περίπου 200 bcm. Αυτό δεν διαφέρει τόσο από τη σχέση της Ευρώπης με τη Μόσχα, η οποία της προμηθεύει περίπου το 51% του εισαγόμενου αερίου της.
Όμως μιλάμε για δυο χώρες με το ίδιο καθεστώς και μια εξίσου υπερδύναμη χώρα.
Η Κίνα μπορεί τελικά να έχει το πάνω χέρι. Κατασκευάζοντας τον Power of Siberia 2, η Ρωσία θα παράσχει στον εαυτό της ένα υποκατάστατο αγοράς για το φυσικό αέριο που διαφορετικά θα έστελνε στην Ευρώπη. Το Πεκίνο, ωστόσο, έχει κι εκείνο υποκατάστατα – κυρίως το πράσινο υδρογόνο, με τη χαμηλού κόστους αιολική και ηλιακή ενέργειακή ικανότητα της χώρας να κατασκευάζει ηλεκτρολύτες για να χωρίζει τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο να μπορεί να της δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Η Ρωσία θα ήθελε πολύ να έχει ένα είδος πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας σαν εκείνο που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η Κίνα θα κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί για να αντισταθεί σε μια τέτοια κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα. Αν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη. Αλλά ίσως τελικά η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη παρά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει, λόγω έλλειψης υποδομών, στην προσπάθεια να βρει εναλλακτικούς αγοραστές του αερίου του.
ΒΙΝΤΕΟ
https://youtu.be/vfCajPtGjxE