Home Οικονομία Η σύσκεψη Μητσοτάκη για τη βιοφαρμακευτική καινοτομία: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Η σύσκεψη Μητσοτάκη για τη βιοφαρμακευτική καινοτομία: Επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

51
0
SHARE

20 Μαϊος 2022

Στη σύσκεψη, η Ομάδα Εργασίας παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ιδρύσουν εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό» έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός πλαισίου προτάσεων, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα «κόμβος» βιοφαρμακευτικής καινοτομίας.

«Επιδίωξη μας είναι, λοιπόν, να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες εκείνες που θα επιστρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσει, να μετατραπεί σε «χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προανέφερε δε: «Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας καταδεικνύει αυτό που γνωρίζουμε ήδη καλά, τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας να προσελκύσει επενδύσεις, ακόμη και σε απαιτητικά πεδία, τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η βιοτεχνολογία. Επενδύσεις όπως της Pfizer και της Boehringer Inghelheim δείχνουν άλλωστε την αναπτυξιακή».

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στο εγχείρημα. Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στο επιστημονικό και επιχειρηματικό πεδίο της βιοτεχνολογίας, μεταξύ των οποίων Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Στη σύσκεψη, η Ομάδα Εργασίας παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ιδρύσουν εγκαταστάσεις βιοτεχνολογίας καθώς και τα πιθανά οφέλη που θα έχουν για τη χώρα οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Ένα από τα πλεονεκτήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και το οποίο αναδεικνύεται και στην έκθεση, ίσως το βασικότερο, είναι το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.Είναι, μάλιστα, το αξιόλογο προσωπικό σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, αλλά και νοσοκομεία που συνιστά βασικό κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα μας».

«Μια σημαντική παρατήρηση της Ομάδας Εργασίας είναι ότι δεν απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια, ούτε από την κυβέρνηση πόσο μάλλον από τον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε το χώρο, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Τα θεμέλια ώστε η Ελλάδα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική σε έναν τομέα που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η βιοφαρμακευτική βιομηχανία, πρέπει και θα μπουν τώρα. Η Ελλάδα μπορεί, λοιπόν, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και σε αυτό το καινοτόμο πεδίο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάθεση προτάσεων «για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η έρευνα που γίνεται στα ερευνητικά μας κέντρα με την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια, και πού τοποθετούμε τα όρια της δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο». Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε και εμείς μια θέση στον τομέα των κλινικών δοκιμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα πάμε από το 0% στο 10% σε μερικά χρόνια. Ωστόσο, καταλαβαίνω καλά ότι όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες σκέφτονται τις κλινικές δοκιμές, λογικά υπάρχει μια λίστα χωρών που τους έρχεται στο μυαλό. Η Ελλάδα δεν είναι σε αυτή τη λίστα. Αυτόν τον σκεπτικισμό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και φυσικά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έτοιμες και τις ομάδες που θα συμμετάσχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους συμμετέχοντες απόψεις, «για το πώς σκέφτονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ιδίως οι ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές εταιρείες. Τι σημαίνει να φέρνεις τις αλυσίδες εφοδιασμού σου πιο κοντά στους τελικούς πελάτες σου; Στην περίπτωση αυτή, πιο κοντά στους ευρωπαίους πελάτες και για ποιους τύπους προϊόντων ή υπηρεσιών».

Όπως επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές στη διάρκεια της συζήτησης, ένα από τα πλεονεκτήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και το οποίο αναδεικνύεται και στην έκθεση της Ομάδας Εργασίας, είναι το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Το αξιόλογο προσωπικό σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, αλλά και νοσοκομεία που συνιστά βασικό κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα μας. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κλινικών μελετών που φιλοξενεί, προς όφελος των ασθενών, του συστήματος υγείας και της οικονομίας.

Η Ομάδα Εργασίας επεσήμανε την ανάγκη σταθερού και διεθνώς αποδεκτού, νομικού και θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση και πιστοποίηση των διαδικασιών. Τα μέλη της Ομάδας στάθηκαν, επίσης, ιδιαίτερα στην ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την ομάδα ενεργή ζωντανή με συγκεκριμένους στόχους. Μπορεί να προκύψουν και άλλοι. Αλλά βραχυπρόθεσμα, νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε μερικές από αυτές τις ιδέες που προτείνατε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οι υπουργοί που μετείχαν στη σύσκεψη αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται άμεσα να ληφθούν ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στη χώρα όχι μόνο να είναι ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και να μετατραπεί σε χώρα αναφοράς στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία.
Πηγή cnngreece